måndag 28 februari 2011

Första mars och vårtecken?



Vårteckensutmaning från Humlebackens blogg! Jag tycker det ska bli kul att spana efter vårtecken från olika delar av Sverige.

Igår mötte jag på väg till bussen en kvinna som jag känner väl (vi var i skärgården förra sommaren). Hon kör en elrullstol och då vi stod och pratade sa hon: - Titta, ett vårtecken! - Jag såg inget, men hon pekade på asfalten på vår gata, vilken nu faktiskt var bar. Det är precis som min lilla gadget till höger i min blogg.

What you see depends on what you´re looking for.


Nu stavar jag iväg till katten Leo.

Bokresan jorden runt (3)





Jag har läst drygt halva boken ”Ingen konst”, Péter Esterházy, så jag återkommer senare i veckan om den. I mars, i morgon, styr vi kosan mot Mellanöstern , där vi
först besöker Iran,  sedan Libanon och sist Kurdistan/Syrien.

Några böcker har jag köpt - resten lånar jag på biblioteket, men jag har köpt pocketböcker, så det blev billigare. Järngräshoppan har jag inte funnit men jag har tid på mig. Böckerna från Nya Zealand och Australien har jag hört talas om, så därför har jag redan köpt dem.

Huset vid moskén - Kader Abdolah (Iran)


Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata (Libanon

Mot ännu en sommar - Janet Frame (Nya Zealand)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (Australien)
Nu dröjer det innan jag skriver något - jag ska bort och ta hand om en katt resten av veckan.


Ha det så bra!

Lunchen idag blir nog på kommunalhuset - stekt sill med löksås


Nu blev det bråttom! Nyss stod jag i duschen och nu ska jag kasta på mig  kläder. Tar om 20 min bussen till  Sollentuna centrum. Väninna M ringde och vi ses där. Hon bor i norra delen av Sollentuna kommun, som är stort. Hon flyttade hit för två år sedan från Köping, där jag ju har arbetat och bott i 23 år. Hon tar både buss och pendel, medan mitt läge är bättre, 7 min med buss. Bäst att träffas i centrum ibland då i varje fall jag har ärenden där.
Har packat böckerna som ska åter till bibblan. Väntar på café Biblos till M kommer. 

Kanske blir det också lunch på kommunalhuset, stekt sill med löksås! Från 12:e våningen
och har  man en vidunderlig utsikt.

söndag 27 februari 2011

Har haft en lugn och kravlös söndag med bokläsning och sånt som jag gillar

Söndag kväll igen - skönt! Dotter K sms:ade nyss  att de är framme i Vemdalen.  Det är ju många bilar ute på väg till sportlovsfirande, så det är skönt att hon hör av sig.  Igår var dotter M här och städade av golven snabbt. Vilken underbar känsla att vakna i morse och börja från noll med hela lägenheten städad. Hela den familjen flyger till Umeå och hälsar på "faderskapet" en del av veckan.

Jag har laddat batterierna till nästa vecka och min helt kravlösa söndag är snart slut. En lugn dag har tillbringats med  bokläsning, musik och en fikastund med min granne B. Jag köpte minisemlor åt oss. Det här var min första semla i år och den här storleken passar mig perfekt.  
BILDEN ÄR FRÅN ARLA.SE
För att få litet vårkänsla i väntan på blåsipporna i naturen köpte jag en längtans blå blomma till köksfönstret. Jag vet inte vad  blomman  heter.


En tom tallrik och en hutt Blutsaft före maten! 


Min middag äntligen! Hade ju bara ätit en minisemla mitt på dagen. På tallriken kalvfärsbiffar med lök, potatis, haricots verts, lingonsylt och gräddsås.


Ha en skön söndag kväll!

fredag 25 februari 2011

Snygg sommarkofta


FÄRGEN ÄR NATURVIT

Idag har jag beställt garn (Alpacka Silke) till den här sommarkoftan.
Den lär väl inte bli klar till den här sommaren, men det ska bli kul att prova på något mönster.

torsdag 24 februari 2011

Varför tror så många på en konspiration mot Assenge - han är ju misstänkt för en våldtäkt och tre sexuella ofredanden?

Julian Assange är misstänkt för:
  1. För att i Stockholm 13/14 augusti 2010 ha hållit fast en kvinna och med våld särat på hennes ben. Samtidigt låg han på henne och hindrade henne därmed från att röra sig.
  2. För att i Stockholm 13/14 augusti 2010 ha gått mot en kvinnas vilja att ha sex med kondom. Utan hennes vetskap skyddade han sig inte och det bröt mot hennes sexuella integritet.
  3. För att i Stockholm runt 18 augusti 2010 ha kränkt en kvinna sexuellt genom att ligga bredvid henne och trycka sin nakna, erigerade penis mot henne.
  4. För att i Enköping 17 augusti 2010 ha våldtagit en kvinna genom att ha sex med henne när hon inte kunde försvara sig, i detta fall när hon sov. Han lät dessutom bli att använda kondom trots att hon sagt att det var viktigt för henne.
Källa: Aftonbladet den 2011-02-24

Jag har inte läst vad tjejerna i det här fallet säger, men däremot så vet jag vad våldtäkt är. Det gör tydligen inte Assenge och inte många andra män heller. Det är när kvinnan inte vill - i det här fallet inte utan skydd. I ett annat fall då hon sov. Om en kvinna går med på sex under förutsättningarna att det ska vara skydd och mannen sedan bryter avtalet, är det sexuellt ofredande. Om han har sex då hon sover, är det våldtäkt, eller hur? Det är för mig glasklart. Även i ett fast förhållande blir kvinnor utsatta för våldtäkt. De tror att det är mannen som bestämmer när de ska ha sex, så de går med på det.  Det finns gott om den typen av män som tror sig ha rätt  till kvinnans kropp,  bara för att de legat med henne en gång är det fritt fram sedan. Har vi inte kommit längre än så?

 
Assenge talar själv om att det är en konspiration från USA. Varför skulle det svenska rättssystemet gå USA´s ärenden?  Det är två skilda saker. Bara för att han är berömd, har han inte rätt att hålla sig borta från ett enkelt förhör? Han har ju bara gjort saken sämre för sig. Advokat Borgström sade i TV ikväll att Sverige inte har något intresse att utelämna honom till USA. Han har bäst chans att inte bli utlämnad, om rättegången hålls i Sverige. I England är det nog större risk för utlämning till USA.

tisdag 22 februari 2011

Dagens dikt

Du söta lilla mänska med livet i hand,
vi bär dig på kärlekens vingar.

Ur timglaset rinner dess eviga sand.
som finns om än tiden förklingar.


Och runt alla motstånd som jorden har närt
går längtan sin vandring i klivet.


Så tar lilla männskan det största den lärt
om trygghet, det största i live,
men ingenting, inget är givet.

~ Göran Hansson ~



Ljuset återvänder

Sen start idag. Somnade sent efter att ha läst ett par timmar i natt.

Kikar först nu ut genom fönstret och kan ana solen bakom de gråblårosa molnen vid horisonten. Snöar det? Nej det är bara mina smutsiga fönster.

Ville kolla min mail och se om jag fått beställningsbekräftelse på böcker jag beställt. Öppnar samtidigt  bloggen och ser att där har mina snöflingor förändrats till fyrkanter.

Jag har några följare som aldrig kommenterar. De som skriver 10-15 inlägg på sin blogg och aldrig kommenterar andras, tar jag bort från bloggen. Hellre ett fåtal sanna bloggvänner, där vi har bra kontakt, än bara de som vill ha följare för syns skull. Uttrycket "som man ropar i skogen, får man svar" passar in på min tankegång. Jag är likadan IRL, hellre ett fåtal vänner än många bekanta.

Nu får jag snabba mig till kören kl 10. Vi sjunger just nu "Love me tender" trestämmigt. Det är roligt.

Kram