söndag 6 mars 2011

Rädda barnens undersökning visar att 220 000 barn i Sverige lever i fattigdom

 
Jag har reflekterat litet över varför det skrivs så mycket i media om fattigdomen just nu. Är det bara pengar det handlar om i samhället? Jag tror många barn som lever i  familjer med gott om pengar -  som har möjlighet till resor på sportlov och utlandsresor - ändå saknar det allra viktigaste:
Kärlek.

I dagens DN står det att läsa om Rädda Barnens undersökning om barns fattigdom i Sverige.  Jag växte upp på 40-talet under svåra förhållanden: Vi hade mat (men inga pengar), vi hade säng, (men inte eget rum) det fanns inga fickpengar (men det fanns alltid pengar till sprit). Jag växte inte upp hos mina föräldrar och kan nog kalla mig för "maskrosbarn", men jag anser ändå inte att jag växte upp i fattigdom.

Min kommentar till artikeln: Tyvärr kan inte barn välja sina föräldrar. Hur ska man kunna komma till rätta med fattigdomen hos barn utan att få  påverka de val föräldrarna gör?

I Newsmill skriver Jonatan Hermansson som svar på Helena Rivièrs artikel: "Man måste inte vara hungrig för att vara fattig". Min kommentar på det är: Jo, absolut. Eller har man särskilda normer för fattigdom i Sverige jämfört med övriga världen. Värdsbankens norm för fattigdom gäller väl alla länder. Jag håller mer med Helena Rivièrs syn.

För ett år sedan skrev media så gott som varje dag snyfthistorier om s k fattiga människor. Jag tar upp tråden från min gamla blogg och citerar ur Aftonbladet den 30 september 2010:
--------------------------

”Maria, fattig: I dagens Sverige måste du klara dig själv eller kasta dig från stupet

Ibland skippar jag att äta. Jag äter varannan vecka när jag har barnen hos mig. De övriga veckorna äter jag minimalt för att stilla värsta hungern. Inga lagade mål mat. Följden har blivit att jag drabbats av bristsjukdomar som jag nu får behandling mot.
Jag vet inte varifrån jag ska få pengar till hyran. Jag och mina barn är med snabb fart på väg in i fattigdomen. Jag ser ingen rätsida på vår situation. Socialen har ingenting att bidra med.
-------------------
Jag hade tidigare ett bra jobb med en bra lön. Men när livet rasade och jag blev sjuk fanns inte backupen och inte möjligheten att återhämta sig för att komma tillbaka till arbetslivet. I stället finns kraven, och krav gör många människor ännu sjukare.”
-------------------
Ungefär så här räknar en kommun ut månadsbidraget för: 
Ensamstående mamma med två barn
Försörjningsstöd                                       5 650
Bostadsbidrag                                           3 200
Barnbidrag                                                2 200
Underhållsstöd                                          2 546
Summa inkomster                                    13 506 
(Källa: Socialbidragsnormen 2010)

Ovanstående summa per månad är knappast fattigdom. Då använder man pengarna till fel saker. Inköp på avbetalning och lyxartiklar till hemmet är grogrunden för dålig ekonomi.

Det är lättare att skylla på samhället än att ta ansvar för de dåliga val man gjort i  livet – val som påverkat den ekonomiska situationen. Ingen tar hänsyn till det utan beskriver sig hellre som offer för omständigheterna.

Det är skillnad mellan relativ fattigdom och absolut fattigdom. Ingenstans i media går man in och analyserar vad det beror på att människor hamnar mellan två stolar i krislägen. Just nu skyller alla på alliansens politik. Men det var likadant tidigare på 80-talet.

Verklig fattigdom är när man går till sängs hungrig, saknar tryggt boende och inte har hela och rena kläder. Vid verklig fattigdom lever man på mindre än en dollar om dagen och det finns inte många sådana personer i Sverige (bara de personer som av olika skäl vill hålla sig utanför det sociala). (Värdsbankens mått för fattigdom).

Jag skulle vilja se den pensionär som går ut i massmedia och berättar hur det är att äta gröt i två veckor och beklaga sig över sin situation. Skulle önska att fler vågade, men de äldre skäms.



Idag har jag bakat skorpor!

Ett gammalt recept från 80-talet.

Igår stavade jag och idag har jag ont i foten. Bör inte gå på den förrän inflammationen gått ned. Jag borde ha gått med på att operera hammartån den 2 mars, men jag ville fortsätta min vattengympa, som jag hade turen att få delta i 12 veckor.
Tål tyvärr inte inflammationshämmande, men jag har tagit en idag och varit inne och bakat.

Nu blir det  KAFFEPAUS!

Hjälp - jag har fått kommentarsspam på bloggen

Bild lånad från http://www.hungarianbirdwatching.com/
Mitt i min rubrik på förra inlägget ligger en annons från Aftonbladet. Den har jag inte lagt in. Är det en spammare som använt en robot att surfa runt och sprida skit/spam i kommentarerna till bloggen? Jag har ju faktiskt kommentarsgranskning med ordkontroll för att slippa det värsta. Bara det inte hamnar virus i kommentarerna också -  inte kul!

lördag 5 mars 2011

Levande bränd, bok av Souad


Jag läst för några månader sedan den här boken. Den handlar om en palestinsk kvinna som överlever ett försök till hedersmord. Hon blev levande bränd, på order av sin pappa och mamma. Boken är självbiografisk och  mycket skrämmande, men man kan inte lägga boken ifrån sig boken och den lever kvar i minnet efteråt. 
Så här börjar första kapitlet:
"Jag är flicka, och en flicka bör gå med raska steg och ansiktet vänt ner mot marken, som om hon räknade stegen. Hennes blick må inte lyftas, inte förirra sig åt höger eller vänster på sin väg, för ifall hennes ögon skulle möta en mans, då skulle hela byn behandla henne somen charmuta, en lösaktig kvinna."
Varje år drabbas över 5 000 kvinnor i världen av hedersmord. Souad är en av de få som överlevt och kan vittna. Hon föddes i en by på Västbanken i slutet av 1950-talet. Hon fick lära sig att en flicka inte hade något värde. Syskonen behandlades som djur. Den enda fysiska kontakt de  hade med föräldrarna var när de slog barnen.
För föräldrarna är det en oerhörd skam med en gravid, ogift dotter. Souad hör själv hur de avkunnar hennes dödsdom - hennes svåger får i uppgift att "ta hand om henne".
Han häller bensin över henne och tänder på. Souads död skulle återupprätta faderns heder.
Men hon överlever, nätt och jämnt. Genom en hjälparbetare förs hon från det lokala sjukhuset till Schweiz, där ett helt nytt liv börjar. 

fredag 4 mars 2011

Allt för att utrota hungern



Aldrig förr har vi varit så rika i världen, ändå dör 16 000 barn varje dag till följd av hunger. Så kan vi inte ha det. Den 6 mars drar vi igång fastekampanjen. Nu gör vi ALLT för att utrota hungern. Var med du också.


Min birmatjej - 7 år


Hej, vad vill du?


Jag vänder baken till betyder att katten litar på dig. Jag visar min vackraste sida!


Jobbigt, nu tar jag en tupplur på mattes stökiga skrivbord.


Dagens citat



Aldrig ångra det man gjort, men det man inte gjort.


torsdag 3 mars 2011

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz - Zömn,


Ikväll blir det nog ingen bokläsning - kommer att somna så fort jag lägger huvudet på kudden. Vattengympan på eftermiddagen tog musten ur mig och jag är redan sömnig!

Så God Natt alla bloggare!

5,5 milj kronor mer kräver Kungen till nästa år



Nu räcker det! Kungen begär 5,5 milj kronor mer i anslag till nästa år. Skälen är arbetet med bröllopet och att det behövs pengar till prins Daniels fortsatta utbildning. De senaste två åren har hovet fått 8 milj kronor mer för Victorias representation och upprustningen av Haga slott. Nu får det räcka!

Vad är det som säger att den nya generationen i kungafamiljen måste leva på samma sätt som tidigare. Här hade Victoria och Daniel möjlighet att välja en ny livsstil som skulle visa att de lever på 2000-talet. Eller är Daniel ett tillbehör, en marionett, som inte kan påverka någonting i sitt liv. Stackars man! De lever långt från  människors verklighet i Sverige.  Här talas det om utförsäkrade, fattiga, arbetslösa, sjuka varenda dag. Människor som kämpar för sin existens.

Behövs verkligen 5,5 milj till utbildningen av Daniel. Hans tal vid bröllopet visade att han har en god basutbildning.  Kungen, å andra sidan, klarar ju knappt av att hålla ett tal utan manus.

Privatisera kungahuset och låt dem få ersättning för utförda uppdrag. Låt Madeleine sjukanmäla sig som alla andra om hon inte orkar komma till en välgörenhetsfest.

måndag 28 februari 2011

Första mars och vårtecken?



Vårteckensutmaning från Humlebackens blogg! Jag tycker det ska bli kul att spana efter vårtecken från olika delar av Sverige.

Igår mötte jag på väg till bussen en kvinna som jag känner väl (vi var i skärgården förra sommaren). Hon kör en elrullstol och då vi stod och pratade sa hon: - Titta, ett vårtecken! - Jag såg inget, men hon pekade på asfalten på vår gata, vilken nu faktiskt var bar. Det är precis som min lilla gadget till höger i min blogg.

What you see depends on what you´re looking for.


Nu stavar jag iväg till katten Leo.

Bokresan jorden runt (3)





Jag har läst drygt halva boken ”Ingen konst”, Péter Esterházy, så jag återkommer senare i veckan om den. I mars, i morgon, styr vi kosan mot Mellanöstern , där vi
först besöker Iran,  sedan Libanon och sist Kurdistan/Syrien.

Några böcker har jag köpt - resten lånar jag på biblioteket, men jag har köpt pocketböcker, så det blev billigare. Järngräshoppan har jag inte funnit men jag har tid på mig. Böckerna från Nya Zealand och Australien har jag hört talas om, så därför har jag redan köpt dem.

Huset vid moskén - Kader Abdolah (Iran)


Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata (Libanon

Mot ännu en sommar - Janet Frame (Nya Zealand)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (Australien)
Nu dröjer det innan jag skriver något - jag ska bort och ta hand om en katt resten av veckan.


Ha det så bra!

Lunchen idag blir nog på kommunalhuset - stekt sill med löksås


Nu blev det bråttom! Nyss stod jag i duschen och nu ska jag kasta på mig  kläder. Tar om 20 min bussen till  Sollentuna centrum. Väninna M ringde och vi ses där. Hon bor i norra delen av Sollentuna kommun, som är stort. Hon flyttade hit för två år sedan från Köping, där jag ju har arbetat och bott i 23 år. Hon tar både buss och pendel, medan mitt läge är bättre, 7 min med buss. Bäst att träffas i centrum ibland då i varje fall jag har ärenden där.
Har packat böckerna som ska åter till bibblan. Väntar på café Biblos till M kommer. 

Kanske blir det också lunch på kommunalhuset, stekt sill med löksås! Från 12:e våningen
och har  man en vidunderlig utsikt.