onsdag 9 mars 2011

Solen smälter isen


Solenflödar genom mitt fönster.
Våren kanske kommer i år också.
Sen start på dagen men lugnt och skönt.
Värk i foten men bråttom som vanligt en onsdag.
Akvarellkursen lockar idag.
Nu tar jag den nya dagen i bruk och gör det bästa av den.

Hittade en passande dikt i gömmorna:

 
Solen flödar genom fönstret, "Smält min is,
låt min snö
gå i tö",
suckade vintern till våren.

"Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker", sjöng våren.

Gralstänk (Gustaf Fröding, 1898)

tisdag 8 mars 2011

Internationella kvinnodagen



Bilden från Vendela, Aftonbladet, 20090308

Idag borde jag skriva om något positivt, speciellt då det är Internationella Kvinnodagen med tonvikt på Internationella. Då jag kom hem från körsång och föredrag roade jag mig med att surfa runt och läsa vad man skriver den här dagen.

Så här uppfattar jag bloggandet idag:

Unga bloggande kvinnor skriver som vanligt om sitt utseende
Att de ska unna sig och pyssla om sig själva
Att de ska fira dagen med semmelätande
Många män skriver att de är dödströtta på feminism
Andra bloggare rabblar upp betydande årtal då kvinnokampen har uppnått något mål.  

Alla de där årtalen känner jag till, eftersom jag är 40-talist. Fast för 40 år sedan trodde jag att  vi skulle ha nått längre för kvinnans jämställdhet i Sverige.

I resten av världen lever kvinnor under förtryck (även i Sverige) och utsätts för våldtäkter, misshandel och mord. Bilden ovan är kvinnor i Afghanistan som protesterar på Internationella kvinnodagen. De blå schalarna bärs som symbol för rättvisa.

Kampen för kvinnans och mannens jämställdhetskamp borde pågå varje dag - inte bara en dag om året. 

måndag 7 mars 2011

Nattlektyr



På nattduksbordet ligger för bredvidläsning de här böckerna:  
  • Bockfesten, Mario Vargas LLosa
  • Hateship, friendship, courtship, loveship, marriage, Alice Monro
  • Smuts, Katarina Wennstam
  • Att skriva om sitt liv, Inga-Lill Valfridsson
  • Hjärnkoll på vikten, Martin Ingvar, Gunilla Eldh


söndag 6 mars 2011

Rädda barnens undersökning visar att 220 000 barn i Sverige lever i fattigdom

 
Jag har reflekterat litet över varför det skrivs så mycket i media om fattigdomen just nu. Är det bara pengar det handlar om i samhället? Jag tror många barn som lever i  familjer med gott om pengar -  som har möjlighet till resor på sportlov och utlandsresor - ändå saknar det allra viktigaste:
Kärlek.

I dagens DN står det att läsa om Rädda Barnens undersökning om barns fattigdom i Sverige.  Jag växte upp på 40-talet under svåra förhållanden: Vi hade mat (men inga pengar), vi hade säng, (men inte eget rum) det fanns inga fickpengar (men det fanns alltid pengar till sprit). Jag växte inte upp hos mina föräldrar och kan nog kalla mig för "maskrosbarn", men jag anser ändå inte att jag växte upp i fattigdom.

Min kommentar till artikeln: Tyvärr kan inte barn välja sina föräldrar. Hur ska man kunna komma till rätta med fattigdomen hos barn utan att få  påverka de val föräldrarna gör?

I Newsmill skriver Jonatan Hermansson som svar på Helena Rivièrs artikel: "Man måste inte vara hungrig för att vara fattig". Min kommentar på det är: Jo, absolut. Eller har man särskilda normer för fattigdom i Sverige jämfört med övriga världen. Värdsbankens norm för fattigdom gäller väl alla länder. Jag håller mer med Helena Rivièrs syn.

För ett år sedan skrev media så gott som varje dag snyfthistorier om s k fattiga människor. Jag tar upp tråden från min gamla blogg och citerar ur Aftonbladet den 30 september 2010:
--------------------------

”Maria, fattig: I dagens Sverige måste du klara dig själv eller kasta dig från stupet

Ibland skippar jag att äta. Jag äter varannan vecka när jag har barnen hos mig. De övriga veckorna äter jag minimalt för att stilla värsta hungern. Inga lagade mål mat. Följden har blivit att jag drabbats av bristsjukdomar som jag nu får behandling mot.
Jag vet inte varifrån jag ska få pengar till hyran. Jag och mina barn är med snabb fart på väg in i fattigdomen. Jag ser ingen rätsida på vår situation. Socialen har ingenting att bidra med.
-------------------
Jag hade tidigare ett bra jobb med en bra lön. Men när livet rasade och jag blev sjuk fanns inte backupen och inte möjligheten att återhämta sig för att komma tillbaka till arbetslivet. I stället finns kraven, och krav gör många människor ännu sjukare.”
-------------------
Ungefär så här räknar en kommun ut månadsbidraget för: 
Ensamstående mamma med två barn
Försörjningsstöd                                       5 650
Bostadsbidrag                                           3 200
Barnbidrag                                                2 200
Underhållsstöd                                          2 546
Summa inkomster                                    13 506 
(Källa: Socialbidragsnormen 2010)

Ovanstående summa per månad är knappast fattigdom. Då använder man pengarna till fel saker. Inköp på avbetalning och lyxartiklar till hemmet är grogrunden för dålig ekonomi.

Det är lättare att skylla på samhället än att ta ansvar för de dåliga val man gjort i  livet – val som påverkat den ekonomiska situationen. Ingen tar hänsyn till det utan beskriver sig hellre som offer för omständigheterna.

Det är skillnad mellan relativ fattigdom och absolut fattigdom. Ingenstans i media går man in och analyserar vad det beror på att människor hamnar mellan två stolar i krislägen. Just nu skyller alla på alliansens politik. Men det var likadant tidigare på 80-talet.

Verklig fattigdom är när man går till sängs hungrig, saknar tryggt boende och inte har hela och rena kläder. Vid verklig fattigdom lever man på mindre än en dollar om dagen och det finns inte många sådana personer i Sverige (bara de personer som av olika skäl vill hålla sig utanför det sociala). (Värdsbankens mått för fattigdom).

Jag skulle vilja se den pensionär som går ut i massmedia och berättar hur det är att äta gröt i två veckor och beklaga sig över sin situation. Skulle önska att fler vågade, men de äldre skäms.



Idag har jag bakat skorpor!

Ett gammalt recept från 80-talet.

Igår stavade jag och idag har jag ont i foten. Bör inte gå på den förrän inflammationen gått ned. Jag borde ha gått med på att operera hammartån den 2 mars, men jag ville fortsätta min vattengympa, som jag hade turen att få delta i 12 veckor.
Tål tyvärr inte inflammationshämmande, men jag har tagit en idag och varit inne och bakat.

Nu blir det  KAFFEPAUS!

Hjälp - jag har fått kommentarsspam på bloggen

Bild lånad från http://www.hungarianbirdwatching.com/
Mitt i min rubrik på förra inlägget ligger en annons från Aftonbladet. Den har jag inte lagt in. Är det en spammare som använt en robot att surfa runt och sprida skit/spam i kommentarerna till bloggen? Jag har ju faktiskt kommentarsgranskning med ordkontroll för att slippa det värsta. Bara det inte hamnar virus i kommentarerna också -  inte kul!

lördag 5 mars 2011

Levande bränd, bok av Souad


Jag läst för några månader sedan den här boken. Den handlar om en palestinsk kvinna som överlever ett försök till hedersmord. Hon blev levande bränd, på order av sin pappa och mamma. Boken är självbiografisk och  mycket skrämmande, men man kan inte lägga boken ifrån sig boken och den lever kvar i minnet efteråt. 
Så här börjar första kapitlet:
"Jag är flicka, och en flicka bör gå med raska steg och ansiktet vänt ner mot marken, som om hon räknade stegen. Hennes blick må inte lyftas, inte förirra sig åt höger eller vänster på sin väg, för ifall hennes ögon skulle möta en mans, då skulle hela byn behandla henne somen charmuta, en lösaktig kvinna."
Varje år drabbas över 5 000 kvinnor i världen av hedersmord. Souad är en av de få som överlevt och kan vittna. Hon föddes i en by på Västbanken i slutet av 1950-talet. Hon fick lära sig att en flicka inte hade något värde. Syskonen behandlades som djur. Den enda fysiska kontakt de  hade med föräldrarna var när de slog barnen.
För föräldrarna är det en oerhörd skam med en gravid, ogift dotter. Souad hör själv hur de avkunnar hennes dödsdom - hennes svåger får i uppgift att "ta hand om henne".
Han häller bensin över henne och tänder på. Souads död skulle återupprätta faderns heder.
Men hon överlever, nätt och jämnt. Genom en hjälparbetare förs hon från det lokala sjukhuset till Schweiz, där ett helt nytt liv börjar. 

fredag 4 mars 2011

Allt för att utrota hungern



Aldrig förr har vi varit så rika i världen, ändå dör 16 000 barn varje dag till följd av hunger. Så kan vi inte ha det. Den 6 mars drar vi igång fastekampanjen. Nu gör vi ALLT för att utrota hungern. Var med du också.


Min birmatjej - 7 år


Hej, vad vill du?


Jag vänder baken till betyder att katten litar på dig. Jag visar min vackraste sida!


Jobbigt, nu tar jag en tupplur på mattes stökiga skrivbord.


Dagens citat



Aldrig ångra det man gjort, men det man inte gjort.