onsdag 30 mars 2011

Kan man ha det battre?


Gar det att ha hortensior pa en blasig balkong?
ar en av mina funderingar som dyker upp da jag sitter i  dotterns hus. I nagra dagar ska jag halla ett vakande oga pa barn, hus och katt - avkopplande att bara skota det lopande i ett hem, som fungerar bra, ar stadat och innehaller ett  kylskap fullt med mat. Men jag antar att det ar ett maste da bada foraldrarna arbetar och ofta far på tjänsteresor. Vaknade i morse (sov ovanligt gott) av att dottern fonade sitt har. Sedan tog hon E till 7-arskontroll innan hon for pa tjansteresa. Sjalv agnade jag mig at frukost med lasning av SvD. Litet Qigong for att mjuka upp stelheten. Om nagon timme ska jag forbereda mat till de glada pojkarna som kommer fran skolan. En kompis som hamtade A i morse fragade - Vad gor din Mormor har? - Hon ska "vakta" oss da pappa ar i Frankrike och mamma i Linkoping. Den har killen har koll pa det mesta. Laste igar for E  godnattsaga och efter 10 minuter sov han gott.   

Tog med min bok, "Bockfesten", vilken jag laser just nu. Den har varit svar att komma in i - mest beroende pa alla dessa namn. Jag tycker att prosan ar mycket vacker, som tur ar. Inne i halften av lasningen bestamde jag mig for att strunta i alla sidonamn och koncentrera mig pa texten och huvudpersonerna. Fast jag kan namna att boken lases i sittande stallning pa dagen - jag maste vara pigg for att fa behallning av den.
Ursakta att prickarna ar borta - det ar en fransk dator. Vi hors da jag kommer hem.

Ha en skon vecka!
/Kajsastina

måndag 28 mars 2011

Vårteckensutmaning - femte veckan

Under en buske skymtade jag på promenaden något litet blått. Böjde mig ned och krafsade bort löven. Plockade fram mobilen och fotade mina fynd. Jag fotade också blommorna vid Edsbergs torgs blomsterhandel.




Ha det gott!






lördag 26 mars 2011

DN 20110326, Kolumnen, Lena Andersson: "Kärlek eller parliv"

Dagens promenad avverkades vid 12-tiden. Jag stretade envist på i min uppsnitslade bana i sol, kyla och blåst - fick min belöning då jag krafsade bort löv och hittade små blåsippeknoppar. Ska gå tillbaks i morgon och fota dem. Köpte DN på vägen hem - gillar deras bilaga, "Boklördag".  Satte mig med för att vila foten och drack kaffe och läste tidningen.

Fastnade för dagens  ledarkolumn, skriven av Lena Andersson
. Den beskriver på ett bra och belysande sätt synen på  äktenskap/parsamhälle kontra ensamliv. Klicka på länken ovan för att komma till DN.

"Varför ska fria människor leva med någon de känner tristess eller inget särskilt inför? Den tysta förståelsen kring detta berättar något sensationellt: mentalt är vi kvar i bondesamhället där relationen inte var känslor utan juridik och överlevnad."
---
"Och när förälskelsen avtagit (om den alls funnits) följer något mycket finare: tristess och kamp, ”arbete”, för att härda ut. Det kallas kärlek. En kärlek så speciell att den ska visas upp som glaserad mumie när den dött."---

Skilsmässan är åtminstone en skärva av ett erkännande att det inte går att skriva kontrakt om känslor. Ett mer förnedrande scenario än att någon stannar kvar hos en fast de längtar bort är svårt att tänka sig."
---
Efter att (för många år se´n)  ha levt 13 år i ett kärlekslöst och nedvärderande äktenskap, som fråntog mig all självkänsla, instämmer jag. Jag garanterar att det tog lika lång tid att få tillbaks både självkänslan och självförtroende.

fredag 25 mars 2011

Dagens citat



Att vara sjuttio år ung är ofta mer anmärkningsvärt och
hoppfullt än att vara fyrtio år gammal.




Fredag - Marie Bebådelsedag - Vårfrudag - Våffeldagen

Idag, då jag inte hade någon tid att passa, vaknade jag kl 06.00. Behovet av städning syns helt klart då solen skiner. Jag vill först gå ut ut och testa att gå på foten, åtminstone 30 min. Har gjort Qigong, duschat och druckit kaffe efter gröten.

Jag kollade i almanackan och upptäckte att det var "MarieBeb", som vi sa då jag var barn.

Jungfru Marie Bebådelsedag, Herrens bebådelse, firas den  25 mars före jul, för att högtidlighålla att Maria genom ärkeängeln Gabriel var havande med Jesus. Som en kuriositet kan jag berätta att jag också blev gravid i mars och mina nu vuxna flickor är födda i december. Förr kallades denna dag – som var en helgdag – för vårfrudagen, efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen flyttats till en söndag.

Källa: http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=1669


Bild hämtat från nationalmuseum



Blev påmind om våffeldagen, då jag läste Polargrevinnans inlägg.

Här kan du få ett bra recept på våfflor och också lyssna på koltrastens sång.

Hoppas ni får en bra fredag!