söndag 17 juli 2011

En marklig sommar - men hittills bra!

Bilden fran forra sommaren visar da jag leder vattengympa for vanner i skargarden. I ar gar det inte lika bra med rorelserna - ar inte i lika god form, men jag siktar mot nasta sommar. I ar ar sommaren minst sagt marklig - inga planer gar att forverkliga. Men har passar min gamla devis in "Man har det som man tar det" - en marklig sommar! Obs det ska vara prickar har och dar. Jag skulle ha farit till Umea en vecka och till Molkoms Folkhogskola en vecka i augusti pa kurs "Forfattare i Varmland och Varmlands natur". Har avbokat eftersom det skulle vara langa skogspromenader varje dag. Min aldsta och basta vaninna bor i Umea, men jag prioriterar styrketraningen och far se om jag blir bra pa att ga langt. Jag kan ju fara i host. Forra gangen jag besokte henne hann jag knappt landa pa flygplatsen forran vi  skulle direkt ut i skogen och plocka blabar. Sedan har jag vannerna i Vasteras att besoka och framfor allt en van som bor pa en vacker o i Malaren. Den lilla resan blir av v 32.


Rehabiliterande styrketraning upptar sommaren i ar och forra sommaren var sysselsattningen operation mot grastarr.Tandlakaren har bokat in mig i augusti for att gora klart rotfyllningen, som sedan ska fa tva stifttander. I 3 ar - med uppehall mellan -har jag gatt pa specialistlakarkliniken pa S:t Erik. Jag har anda mycket att vara tacksam for!

Da jag visste i forvag att jag skulle vara hemma mycket i ar fixade jag balkongen mysigt och med fina blommor. Idag  vattnade jag balkongblommorna och de hade klarat sig fint. Min New Dawn- ros i massingskruka ar vackert blommande och doftar underbart!



Bild lanad fran Allt om tradgard

Bild lanad fran Lovgens utemiljo i Dalarna
Pa golvet har jag en stor kruka med fjarilslavendel - ocksa den rikt blommande. Den ser som den lanade bilden ovan. Det ar inte nagon perenn, men min forra lavendel fros i vintras.


Vidare har tva tomatplantor fatt pyttesma tomater. Maste skotas noga. Band upp nagra stanglar som jag fatt fron av en van och sag att det var bonor av ngt slag. Hangande har jag murgrona och nagon slags spansk prastkrage, lila. Pa kortsidan blommande pelargoner, tjocka, roda bollar och pa utsidan stora sjok av  lobelia. 


Har bestallt pa natet ett minneskort till min HTC Wildfire S, vilket inte ingick och det maste man ha for att spara kort man fotograferar. Om blommorna fortfarande vaxer da mobilen ar installerad kanske jag lagger ut bilder.


Har last klart Aino Trosells bok, En granslos karlekshistoria. Det var min forsta bok av den forfattaren. Hon refererade  ofta till sina tidigare bocker - innehallet kandes ofullstandigt for mig. Ska kanske lasa en till "Off shore", som har fatt bra bemotande.  Jag kanske hade fatt storre behallning av lasningen om jag last nagra tidigare skrivna bocker. Jo, en sak retade jag mig pa. Hon beskriver handelser pa 50-talet och det verkar som att hon ocksa stravar efter att anvanda den tidens tidstypiska sprak, men plotsligt dyker det upp uttryck som i den har meningen "Skinnforsaljningen i Malung hade natt sin peak. Ett engelskt ord som inte tillkom forran i modern tid, en ekonomisk term. Dessutom - ett modeord pa engelska i en delvis sjalvbiografisk roman, dar hon skildrar en tid fran 50-talet. Det ar kanske jag som ar petig, men jag har for mig att man ska vara noga med detaljer da man skriver.  


Sover i natt i dotters hus, men katten Leo gar ut och in som han vill. Familjen for till S:t Raphael i torsdags for att halsa pa svarsonens foraldrar. Den aldsta dottern kom hem fran tre dagar i Paris med dottern. Jag var hela lordagen med dotter och dotterdotter och idkade tradgardsliv. Vi hade nastan en hel kragpall med squash. Blommorna ar vackert gulorange och i anden av blomman finns det nu sma squashgronsaker!


Sa lange jag vet att barnen med familjer har det bra, kanns det bra. Jag behover inte traffa dem sa ofta men vi paverkar trots allt varandra, aven om resterna av navelstrangen kapades, da de gav sig ivag utomlands for studier. Trots att man som aldre inte ska bli alltfor paverkad hur barnen har det enligt Heinrich Bohms senaste bok (maste lasa).  Han menar att kvinnor tar pa sig alltor stort ansvar for andra familjemedlemmars relationer. Jag lagger mig inte i deras liv och hoppas de inte gor det i mitt. Karlek och respekt i lagom doser. Nu svavar tankarna ivag och jag minns ett citat fran 80-talet: "Karlek ar att lata var och en vara vad den vill for sin egen del. Da jag avslutade kontakten med en man -84 efter sex ar var det ett smartsamt men for mig det enda alternativet. Jag flyttade soderut och han flyttade ocksa till en annan stad for att arbeta som lakare. Han blev fardig samtidigt som jag blev klar med min utbildning i Umea. Han var min stora karlek, om det nu finns nagon sadan? *ler* 


Satt ute och laste mellan 3 och 6 i en underbar varme. Jag hade last slut mina bocker, sa jag hittade en bokbox hos dotter K med fyra bocker av Dorothy Sayers. Har borjat lasa "Oskuld och arsenik", men somnade fran den igar. 




Nu ar det sent 1.14 sa det far bli
fran



måndag 11 juli 2011

New York-trilogin av Paul Auster

Den här boken utkom 1987. Jag ville läsa någon av de första, men  vill läsa senare skrivna.
Berättelsen ”Stad av glas” börjar med en felringning – någon ringer till en ganska misslyckad deckarförfattare, Daniel Quinn. Personen frågar efter Paul Auster. Sedan kan jag erkänna att jag sträckläste hela berättelsen. Huvudpersonen blir indragen i en konstig situation och åtar sig att arbeta som privatdetektiv under namnet Paul Auster. Han påverkas av allt han upplever och identiteten upplöses och han lever för de anteckningar han gör i en röd skrivbok. Jag vill inte berätta i detalj, eftersom det är en del av tjusningen i berättelsen, att bli överraskad. Jag gillade den här bäst av alla tre berättelserna. 

Berättelse två, ”Vålnader”, handlar också om en privatdetektiv, vars uppdrag går ut på att bevaka en man och anteckna vad han ser. Jag tyckte den här berättelsen är också bra men den var svår. Huvudpersonen förlorar också  här sin kontakt med verkligheten.

Berättelse tre heter ”Det låsta rummet". En litteraturkritiker får en dag ett brev från en barndomsvän som heter Fanshawe. Fanshawe ber honom att vid sitt frånfälle gå igenom hans litterära produktion eller göra sig av med materialet. Till saken hör att Fanshawa har lämnat sin familj och försvunnit. Den här delen skrivs i jagform. 


Den sista berättelsen var också spännande, men helt verklighetsfrämmande. Det ställs många frågor om människans existens men inga svar lämnas.
Jag ger boken   * * * * * * * * * *

Har jag läst en bok av en blivande nobelpristagare? Utmaning Nobelpriset ? 2011.

Författarnamn markerade med rött har jag läst.
Författarnamn markerade med blått planerar jag att läsa.



Adonis
Claudio Magris (I blindo)
Don De Lillo (Falling man)
Gitta Sereny
Haruki Murakami (Norwegian wood), IQ84)
Javier Marias (Alla själar)
Paul Auster (New York trilogin, Illusionernas bok, Dårskaper i Brooklyn)
Ngugi wa Thiong'o
Peter Carey (Oscar & Lucinda)
Assia Djebar ( Sultanbrudens skugga)
Philip Roth ( Envar)
Joyce Carol Oates ( Djur, Mörkt vatten)
Margaret Atwood (Alias Grace, Den blinde mördaren, Kattöga, , Rövarbruden)
Milan Kundera (Varats olidliga lätthet)
Chinua Achebe ( Allt går sönder)
A.B. Yehoshua ( Kvinnan i Jerusalem och Den befriade Bruden
Per Petterson ( Ut och stjäla hästar)
Michael Ondaatje ( Anils skugga)
Salman Rushdie ( Midnattsbarnen)
Cormac McCarthy ( Vägen)
Nuruddin Farah ( Adams revben)
Ismaïl Kadaré ( Aprils frusna blommor)
Maryse Condé ( Färden genom mangroven)
Ko Un
Thomas Pynchon
Tomas Tranströmer



Städning passar inte bra ihop med spinal stenos och Sjögrens syndrom-värk!

Tar en paus i mitt röjande och städande. Idag är det ett lämpligt väder för den aktiviteten och något jag måste göra trots att värken idag är påträngande. Jag får ta många pauser mellan.  Att jag aldrig lär mig att efter roligheter, motion och bad kommer värken som ett brev på posten. Ibland undrar jag om den rehabiliterande styrketräningen verkligen gör verkan. Ja, den ska hålla de inte påverkade lederna och musklerna i form. Men jag har förutom Sjögrens "spinal stenos". (Fförträngning mellan tre kotor i ryggraden konstaterades efter magnetröntgen i december). Tyvärr kan jag inte  acceptera läget. Jag går på styrketräningen två gånger i veckan -  i morgon och på fredag. Stavar omkring 20 min 2 ggr om dagen. Det är min gulliga sjukgymnast, Malin, som tipsar om det. Har också fått rörelser att göra för att komma igång bättre på mornarna. Dessemellan är det värkmedicin och vila som gäller. Då jag gått klart där får jag lösa ett kort på tio gånger för 500 kr - mycket prisvärt!
Jag tog min värkmedicin före dammsugning och torkning av golv med skurhink och Ajax. Tur att lägenheten är liten!  Kylskåpet ska rengöras, så det inte luktar då jag far till dotters hus - det som ligger fem min från mig. Jag ska vakta katt och hus i 12 dagar. Nåväl, nog om detta.

Det tog en timme med golvens damm så jag satte mig med en kopp kaffe och gick igenom anteckningarna om de lästa böckerna tidigare i somras. Jag vill komma ikapp innan "Bokresan Jorden Runt" fortsätter i  höst.

I nästa inlägg börjar jag att skriva om böckerna i den ordning som jag läst dem. Se Lyrans noblesser  länk vilka hon föreslagit.