onsdag 4 december 2013

Min kompis A gillar både matlagning och bakning.

A knädar saffransdegen. Jag tittar på. Vi har så roligt. Då allt är gräddat
och provsmakat säger A till sin mamma: - Nu får du städa upp här.

Ha det gott alla som tittar in hos mig!


 

lördag 30 november 2013

Min Up Side down Cake blev lyckad

 

 Lämnade in "upp och ned kakan" till asarens brödförsäljning. Den här bakade jag mycket på 80-talet. 

Har också bakat en mjuk pepparkaka efter mitt gamla recept. Hoppas den faller köparen i smaken.
Gjorde litet topping för att det skulle se finare ut.
Frostingen är Leilas recept: ja, ni vet säkert,
Philadelphia Cheese, florsocker, apelsinsaft, smör och apelsinskal.


 
/Kajsastina
 

fredag 29 november 2013

Idag är det fredag och vi har förberett till Basaren i morgon


 
Tillverkning av smörgåstårtor. 
Glas och porslin som målats i kyrkan
Fullt med mössor, raggsockar o halsdukar
De vita på bilden med spetsmönster vill jag köpa själv
 
Det färska brödet lämnas in i morgon förmiddag.
 
/Kajsastina

torsdag 28 november 2013

Saftiga saffransbullar




Ett recept från Allt om Mat
De här saffransbullarna blir saftiga och goda, då smör och socker blandas in efter första jäsningen. Prövade det här receptet förra året och har också testat då jag bakar vetebröd.

Eftersom jag inte kan läsa har jag börjat baka litet. De här ska jag ha till försäljning på Basaren.

150 g
6 dl
1 g
1 msk
50 g
1 st
0,5 tsk
11 dl
9 dl
125 g
1,5 dl
2 tsk
kardemumma, stött
1 st
ägg, till pensling

Garnering
75 g
smör, smält
2 dl

Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°.
2. Stöt saffranet med socker och blanda ner i degvätskan.
3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumna degvätskan över. Tillsätt ägg.
4. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och  låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
5. Rör smör och socker poröst. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner smör- och sockersmeten i degen med elvispens degkrokar.
6. Ta upp degen och baka ut den till bullar.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.
8. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna.
9. Pensla med smält smör och doppa i socker.


/Kajsastina

Första Advent