lördag 13 juni 2015

En smakebit på Søndag


På söndagar delar vi med oss smakbitar ur de böcker vi just då läser. Administrerar gör Mari på Flukten fra Virkeligheten. Enda regeln: No spoilers! Här hittar du fler smakbitar.

Det finns ett gammalt talesätt: "I brist på bröd äter man limpa". Eftersom jag inte kan ta mig till bibblan och hämta mina beställda böcker, tar jag vad jag hittar i röran då alla egna böcker ligger utvräkta i soffan sedan tapetseringen i förra veckan. 
(Klicka på böcker ovan, så hittar du mitt förra inlägg). Jag började häromdagen att läsa en spänningsroman av Nora Roberts. Orken är inte som den ska, då jag har en sjuk Birma som ska få somna in i morgon. Hon blev 13,5 år
Nåväl, här är jag nu på sid 19:

"Eli vaknade i Bluff House, släpade sig bort från den återkommande blodiga, chockartade marritten, mot solskenet. Han blev sittande en stund såsom han farit upp, vilsen och yr. Han såg sig omkring i rummet och började minnas, medan hjärtat så sakta återgick i normal takt. Bluff House. Han hade åkt till Bluff House. Lindsay hade varit död i nästan ett år. Huset i Black Bay var äntligen till salu. Mardrömmen låg bakom honom. Även om han fortfarande kände hur den flåsade honom i nacken. Han körde handen genom håret och önskade att han kunde lura sig själv att somna om, men visste att om han lade sig ner och blundade igen, skulle han omedelbart förflyttas till biblioteket och sin mördade hustrus kropp. 

Ändå kunde han inte komma på ett enda gott skäl att stiga upp. Han tyckte sig höra musik - svagt, långt borta. Vad tusan var det för musik? Han hade vant sig så vid alla ljud, röster, musik och tevemummel i föräldrarnas hus under de senaste månaderna att han inte reagerat på att det inte borde höras musik här, utan bara ljuden av havet och vinden."

/Kajsastina

Giganternas fall av Ken Follett


Äntligen snart kväll, så jag kan öppna min bok och läsa. Jag städade balkongen nyss, så det blir mysigt att äta frukost där i morgon. Lämnade tillbaka böcker i eftermiddags (har behörighet komma in då biblioteket är stängt). Återlämnade böcker idag och fick syn på  en bok av Nora Roberts, Främlingen vid havet. Efter alla tjocka böcker jag läst är det dags för en bok som jag kan ta med mig ut i sommarvädret. Roberts är nog ett säkert kort och den är inbunden.

Ska hämta min bok från bibblan: Giganternas fall av Ken Follett. Den måste hämtas i Sollentuna centrum, men jag har haft fullt upp i veckan. 

Introduktion: 

Giganternas fall är en ny magnifik historisk berättelse av Ken Follett. En skildring av fem olika familjer - från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales - och hur deras dramatiska livsöden länkas samman under det tidiga 1900-talets omvälvande händelser: första världskriget, ryska revolutionen, kampen för kvinnlig rösträtt... Handlingen rör sig från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvornas mörker och faror till palatsens glittrande ljuskronor, från diplomatins korridorer till de makthavandes sängkammare. Som alltid hos Ken Follett förenas spänning, romantik och historisk autencitet i denna tätt sammanvävda historia om makt och vanmakt.
Giganternas fall är första delen i en trilogi och ges ut samtidigt i ett tiotal länder. I de följande två böckerna kommer vi att få följa de fem familjernas fortsatta öden.
Bok 2: Winter of the world
Bok 3: Edge of eternity
Sedan har jag ju Sommarklassikerna. Klicka på länken för att läsa vilka böcker jag tänkt läsa.
Ha det gott!
/Kajsastina

fredag 12 juni 2015

Jag minns de ljuva åren

I onsdags såg jag många ungdomar med vita studentmössor. Jag blir lätt nostalgisk och minns min gamla arbetsplats. Här nedan syns framsidan av skolan med dörren jag gick in och ut i 20 års tid. Men framför allt minns jag feststämningen och glädjen varje år då eleverna från gymnasieprogrammen släpptes ut på balkongen.

Bilden lånad från Ullvigymnasiets hemsida

 Här väntar ungdomarna på balkongen och vinkar till anhöriga som väntar. 

lånad från hemsidan, suddig bild

Till sist blir en klass i taget utsläppta och går nerför trappan glada och förväntansfulla.

lånad från hemsidan, suddig bild

/Kajsastina

torsdag 11 juni 2015

Att ta farväl av ett älskat husdjur

Ja så här gick det hos veterinären i onsdags förmiddag.
På något sätt övertalades jag av veterinären att ta prover. Inga större fysiska fel, men hon har artros. Jag kände att det var för snart att avliva katten där direkt, så jag tog emot en veckas recept på antiinflammatorisk medicin. Nu hinner vi i alla fall förbereda oss. Jag skulle sluta med torrfoder och bara ge blötmat. Innan vi for hem fick Sessan en smärtstillande spruta (antiinflammatoriskt medel), vilket  tydligen hade effekt direkt; idag kan hon gå hyfsat. Hon fick också vätskedropp. För att hon inte ska bli uttorkad fick jag byta till blötfoder. Tyvärr funkar det inte så bra med maten, där jag tagit en pytteliten portion för att vara säker på att hon får i sig den medicin jag lagt i. Vi skulle testa en vecka, för att se om hon blev bättre.

Jag grubblar fram och tillbaka, men inser att det bara finns ett val. Jag tror inte att jag vill hålla på och ge katten medicin mot artrosen livet ut. Det är svårt för oss människor också med artros, men vi kan få massage, värme och motion. Det är svårt för en katt att visa att den har ont och då det syns, som hos min katt, har det gått för långt. Konstigt att mina husdjur får samma symptom som jag. Min hund fick nämligen ischias samtidigt som jag, men han blev bra från det. Det lutar nog åt att jag beställer tid i slutet av veckan och låter Sessan somna in. Då blir det ett värdigare avslut än om jag hade avlivat henne akut igår.

En sorgsen Kajsastina